Tuingasten

De wondere wereld van de vijver

   dec 05

Mollen in je tuin levend vangen of verjagen

Mollen in de tuin diervriendelijk behandelen

Mollen in de tuin zijn erg vervelend. Je goed onderhouden gazon overdekt met molshopen… het is geen mooi zicht. Maar als natuurliefhebber wil je die nuttige dieren ook niet graag van het leven beroven. Mollen vangen of bestrijden kan gelukkig ook op een diervriendelijke manier.

mollen-in-de-tuin

Mollen vangen met een mollenval

Plaats een mollenval in een hoofdgang van het gangenstelsel. Een mol kan deze val langs twee zijden binnenkomen maar geraakt er niet meer uit. Controleer regelmatig de mollenval via de controlegleuven aan de bovenkant. Laat het dier terug los in de vrije natuur, ver verwijderd van je huis.

mollen-bestrijden

Mollen bestrijding met ultrasoon

Van ultrasoon geluid wordt een mol knettergek. Een mens kan geen ultrasoon geluid waarnemen, maar een mol vlucht weg als hij deze zeer hoge tonen hoort. Er bestaan ultrasone geluidsapparaatjes die je bovengronds in je tuin kunt plaatsen om mollen te verjagen.

mollen-verjagen

Wegjagen met mollencarbid

Een andere effectieve manier van mollen bestrijding gebeurt met mollencarbid of minicarbid. Een mol heeft de pest aan de geur van calciumcarbide. Strooi daarom wat mollencarbid in een hoofdgang, giet er wat water op en sluit de gang terug af. De mol zal snel uit je tuin verdwenen zijn.

 

Mollengaas gebruiken

Je kunt er preventief voor zorgen dat een mol je tuin niet kan binnendringen. Met mollengaas kun je je tuin ontoegankelijk maken voor een mol. Je kunt mollengaas ingraven (minstens 80 cm diep!) rondom je tuin, als een soort ondergrondse tuinomheining. Het is ook mogelijk om het mollengaas als worteldoek onder de oppervlakte in te graven. Een diepte van een paar cm is voldoende. Een mol kan dan nog wel de ondergrond van je tuin binnendringen, maar kan niet bovenkomen en dus geen hopen aarde achterlaten.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.