Tuingasten

De wondere wereld van de vijver

   sep 04

Konijnen in de tuin

Waar moet je opletten?

Veel kinderen willen een konijn als huisdier. Een konijn kan heel goed in de tuin staan en hoeft niet per se in een binnenhok. Een konijn heeft dan wel een goed buitenhok nodig met een nachtverblijf waar hij in kan. Verder is het voor het konijn erg prettig als hij een maatje heeft. Konijnen zijn geen solidaire dieren. Zij leven in groepen en vereenzamen al snel als ze alleen zitten. Een mannetjes- en vrouwtjeskonijn is daarbij geen goede optie als je niet binnen een jaar meer dan 30 konijnen wilt hebben. Vrouwtjeskonijnen zijn slechts 1 dag per maand onvruchtbaar, de kans is dus groot dat het konijn snel bevrucht is en een worp bestaat uit 2 tot 12 jongen. Konijnenvrouwtjes kunnen wel bij elkaar. Mannetjes vechten elkaar na een tijdje de tent uit. Een vrouwtjeskonijn in een apart konijnenhok die tegen een mannetjeskonijn in een ander konijnenhok aanstaat kan ook.

Winterhard?
Konijnen zijn winterhard als ze langzaam gewend raken aan de winter. Ze kunnen dus niet plotseling van een warme woonkamer in de tuin gezet worden. Andersom gaat ook niet. Konijnen overleven de winterkou tot wel -10 graden Celsius. Om wat extra warmte te geven is het wel slim om dan het hok af te dekken met een deken of een stuk plastic en de konijnen extra stro te geven zodat ze lekker warm blijven. Juist de hitte van de zomer is gevaarlijker voor een konijn. Een konijn kan oververhit raken dus moet een konijn bij hitte altijd in de schaduw blijven, voldoende water hebben en af en toe gekoeld worden door een natte handdoek als hij het heel erg warm heeft.

Een konijn laten loslopen in de tuin
Er zijn konijnen die ondanks dat ze de tuin uit kunnen toch in de tuin blijven. Ze zijn te gehecht aan hun omgeving en de plek waarop ze eten krijgen. Een konijn is gek op gras en vooral vrouwtjeskonijnen vinden het dan ook nog eens heel leuk om een hol te graven. Erg jammer van het gazon. Verder eet een loslopend konijn veel planten uit de tuin. Favoriete planten zijn bijvoorbeeld de bloemen van violen, de bladeren van tuinkers en druivenstruiken, kruidenplanten. Fuchsia’s en klimop vinden ze daarentegen weer niet lekker. Je kunt je konijn niet leren om van een plant af te blijven. Dus als het konijn helemaal losloopt in de tuin kan er enige schade worden aangericht.

Is het een aanrader een konijn in de tuin?
Het konijn als huisdier in de tuin is zeker een aanrader als u voldoende tijd heeft om het konijn aandacht te geven en u een huisdier wilt wat minder aandacht vraagt dan een kat of een hond. Konijnen kunnen heel tam worden en geven zo veel liefde terug.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.