Tuingasten

De wondere wereld van de vijver

   apr 05

Het gras onderhouden in je tuin

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een kunstgrasmat in de tuin te leggen, dit puur omdat deze amper onderhoud behoeft. Al lijken de kunstgrasmatten steeds meer op de echte grasrollen, het zal natuurlijk nooit het zelfde voelen. Het gemis aan een stukje authentiek gras zal dan ook snel komen. Dus we gaan het even hebben over het grootste hekelpuntje van een echt gazon hebben in je tuin, het onderhoud.

Hoe onderhoud je het gazon

– Maaien

De belangrijkste taak bij het onderhouden van het gras is natuurlijk het maaien, dit is meestal ook wel de taak die het meeste tijd in beslag neemt. Het wordt aangeraden om ongeveer 1 keer per week te maaien, dit loopt op in het groeiseizoen tot 2 keer in de week. De ideale lengte van het gras is tussen de 2 en 5 cm. Naast dat het maaien van je gras het er verzorgt uitlaat zien werkt het ook goed tegen de onkruidvorming.
De beste tijd om te maaien is als het gras droog is, zo blijven er geen snippers liggen, ga tijdens het maaien ook constant tegengestelde richting op. Tot slot komt het lastigste gedeelte tijdens het maaien, de kantjes. Deze krijg je meestal niet goed mee gemaaid waardoor het noodzaak is om deze randen te knippen, we weten het is geen leuk werk maar het hoort er eenmaal bij.

– Bemesten

Doordat je het gras maait verdwijnen er belangrijke voedingsstoffen, dit moet je dus zelf gaan aanvullen door het gras te bemesten. Je hebt hier 2 verschillende varianten van, zo heb je organische en kunst-meststoffen. Vanzelfsprekend zal de organische altijd de betere variant zijn, deze stimuleert de groei maar is ook goed voor de bodem. De kunstmeststoffen werken, ten opzichte van de organische, sneller, helaas gaan hierbij wel een aantal goede eigenschappen verloren.
Als je je gras gaat bemesten moet je op letten of je gras droog is of niet, als het namelijk droog is dient het direct na het bemesten besproeid te worden met water. Het bemesten zelf kun je het beste in het groeiseizoen doen, dit doe je dan om de 6 tot 8 weken.

– Kalk strooien

Een van de belangrijkste dingen voor je gras is de zuurgraad, dit kan het verschil maken. Als de pH-waarde van de bodem te laag is moet je eenmaal kalk gaan strooien, van belang is dan ook dat je dit van tevoren meet omdat de hoeveelheid kalk hierop aangepast moet worden.
Gemiddeld gezien hoef je kalk maar een keer per jaar te strooien, het beste is om dit in het voorjaar te doen.

– Sproeien

Last but not least is het sproeien, het regelmatig sproeien van het gras is van belang, water is namelijk een eerste levensbehoefte voor het gras. Hierin moet wel de perfecte balans worden gevonden, te veel water of te weinig is niet goed. Natuurlijk zal het sproeien van het gras minder nodig zijn in regenachtige periodes, houd dus vooral de droogheid van je gras in de gaten tijdens de drogere periodes in het jaar. Uitdrogend gras begint langzamerhand blauw te kleuren, dit kun je vervolgens weer verhelpen door te sproeien.

Zo nu hebben we alle essentiƫle tips gegeven voor het bijhouden van je gras, koop dus geen kunstgras maar neem net wat extra moeite. We kunnen je dan ook met zekerheid beloven dat het het absoluut waard is!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.