Tuingasten

De wondere wereld van de vijver

   jul 10

Oeverplanten

Oever- of moerasplanten zijn planten die houden van een vochtige standplaats. ‘Vochtig’ is daarbij een rekbaar begrip: sommige houden van natte grond, andere gedijen ook prima in ondiep water. Ze vormen een kleurrijke afgrenzing van de vijver, en kunnen zowel in ondiepe delen van de vijver als in een moerassig deel naast de vijver gepoot worden, al dan niet voorzien van een helofytenfilter.

Oeverplanten vind je in allerlei soorten en vormen. Elk jaar weer zijn er nieuwe cultivars beschikbaar voor de vijverliefhebber. Toch zijn er toppers die een vast waarde vormen voor de vijver. Echte klassiekers onder de oeverplanten zijn:

Dotterbloem: Een erg makkelijke oeverplant met niervormige bladeren en gele bloemen. De plant bloeit in april-mei, soms opnieuw in het vroege najaar. Zowel op een zonnige standplaats als in halfschaduw kan je hem aanplanten.

Penningkruid: Een kruipend, groenblijvend gewas dat tot een halve meter hoog wordt. De bladeren zijn rond tot elliptisch. In de zomer vergast Penningkruid je op mooie gele bloemen, in het najaar kan je haar vruchtendozen bewonderen.

Gele Lis: Gele Lis houdt van ondiep water en wordt tot meter hoog. Haar bladeren zijn lang en smal. In de zomer verschijnen er mooie grote gele bloemen. Deze plant haalt veel voedingsstoffen uit het water.

Paarse Lis: Paarse Lis lijkt sterk op Gele lis, maar draagt grote paars-blauwe bloemen. Een goede afwatering is belangrijk voor deze plant.

Kalmoes: Moerasplant met hoge rechtopstaande bladeren. Een weinig opvallende verschijning die tot een meter hoog wordt en zo een ideale afboordingsplant is.

Watermunt: De natte variant van de gekende keukenmunt, al heeft watermunt een intensere smaak. Watermunt wordt tot een meter hoog, en heeft de neiging tot woekeren. De plant is erg aantrekkelijk voor hommels en bijen, die gretig honing opnemen uit de typische lila bloemenkransjes.