Tuingasten

De wondere wereld van de vijver

   jul 09

Drijfplanten

Drijfplanten zijn een prima oplossing om het biologisch evenwicht van uw vijver optimaal te houden. Ze houden een deel van de zonnestralen tegen, en zorgen zo voor verkoeling. Dit zijn de populairste drijfplanten:

Eendekroos
Eendekroos is de meest voorkomende drijfplant. Het zorgt voor een groen tapijt op het wateroppervlak, wat al snel tot een overaanbod aan groenmateriaal leidt. Daarom is eendekroos niet erg geschikt in kleinere vijvers.

Kroosvaren
Kroosvaren bestaat uit vele, elkaar overlappende blaadjes die een hecht geheel vormen. In het najaar kleuren de blaadjes rood, zodat u een prachtige herfsttint op het water krijgt.

Waterhyacint
De waterhyacint is een drijfplant met een kenmerkende lila bloem die wat lijkt op een hyacint. Het is echter een uitheemse plant die andere planten overwoekerent. Grijp daarom tijdig in, en vermijdt verspreiding in natuurlijke watermilieus. In de vijver is het een prima plant om overtollige voedingsstoffen uit het water te halen of om jonge visjes een schuilplek te bieden.

Kikkerbeet
Kikkerbeet is een geschikte drijfplant voor de ondiepe delen van de vijver. In de zomer draagt de hartvormige plant witte bloemen, die uitlopen tot een besvrucht.

Watersla
Watersla of mosselplant is een wat grotere drijfplant met zachtbehaarde, lichtgroene bladeren die in een rozet samenstaan. Deze plant vermenigvuldigt zich snel, één plant volstaat voor de hele vijver. De plant is een waardplant voor bepaalde vlindersoorten.

Fonteinkruid
Fonteinkruid is met name geschikt voor grotere wateroppervlakten met diepe partijen. De plant heeft zowel in als boven het wateroppervlak bladeren, die kunnen bruin kleuren bij te weinig schaduw. Slakken, ijzerpartikels en stof zorgen ook voor de ongewenste kleur. De bloemen zijn groen, en groeien in een kleine aar boven het water uit. het is een waardplant voor sommige vlindersoorten.