Tuingasten

De wondere wereld van de vijver

   jan 04

Soorten vijvervissen

De vijver is klaar en je hebt alle voorzorgsmaatregelen genomen om vissen te plaatsen in de vijver. Het plaatsen van vijvervissen kan namelijk niet meteen na het aanleggen van de vijver. Het water moet de juiste waarden hebben (hiervoor kun je speciale watertestsetjes gebruiken) voordat vissen er kunnen leven. Wanneer dit allemaal op orde is, kun je de vissen uit gaan zoeken.

Koi karpers of goudvissen
Welke vissen je kiest, heeft ook te maken met het soort vijver dat je hebt aangelegd. Wil je een vijver vol planten dan zijn koi karpers niet de juiste bewoners: zij eten namelijk graag planten. Geliefd en kleurrijk zijn verschillende soorten goudvissen, goudwindes en kleine soorten baarsjes. Neem ook een paar algeneters zoals grondelvisjes. Deze vissen eten zoveel mogelijk algen op en dat is fijn wanneer je vijver op een plek ligt waar veel alg in kan ontstaan. Wil je een sterke vis die tegen een stootje kan, zoals de winter, en ook nog eens kleurrijk is, kies dan voor de goudvissoort Shubumkin. Deze vissen stammen af van de Japanse goudvis en jagen op insecten, zoals muggen en schaatsenrijdertjes. Ook leuk zijn zoetwatermosselen, maar die vergen weer een heel andere verzorging.

Advies
Laat je bij de vijverspecialist goed voorlichten over de keuze van vijvervissen, maar ook over hoe je vissen het beste introduceert aan hun nieuwe leefomgeving. Zo weet je zeker dat de vissen zo stressvrij mogelijk aan hun nieuwe leven beginnen. En informeer ook naar speciale anti-katten of -reiger producten om de vissen te beschermen.