Tuingasten

De wondere wereld van de vijver

   sep 18

Kikkers

Een vijver is een levensgemeenschap op zich. Een opgemerkte gast in het gewemel in en rond de vijver, is de kikker. Welke soorten kikkers zijn er eigenlijk, en hoe herken je ze?

De groene kikker
Deze gast kan je heel de zomer aantreffen in de vijver. Rond april starten deze uitgesproken groene kikkers hun zomerconcerten, waarbij ze zich met opgeblazen lijf in de kijker roepen onder andere kikkers in de vijver. Ze worden zo’n 5 à 9 centimeter groot, en houden van een plek om te zonnen. Deze soort is dankbaar om te houden, omdat de jongen niet gaan zwerven. Ze foerageren wel naar andere poelen, dus kleine modderpoeltjes elders in de tuin zullen ze zeker appreciëren.

De bruine kikker
De bruine kikker – met een bruine punt op het hoofd, maar verder soms best wel groenig van kleur – is wel een trekkende kikker. Voor de paartijd keert hij wel steeds terug naar dezelfde poel. De bruine kikker beperkt zich niet tot vijvers, maar leeft ook in bossen en weilanden. Je kan hem in het vroege voorjaar al aantreffen, hun paartijd is namelijk merkelijk vroeger dan bij andere kikkers.

Brulkikker
Brulkikkers zijn een invasieve kikkersoort die de oorlog zijn van menige slapeloze nacht. Ze zijn merkelijk groter dan anderen kikkers in de vijver (20 à 25 cm). Bovenaan zijn ze bruin van kleur, hun buik is wit tot oranje. Brulkikkers komen doorgaans aanlopen en nestelen zich in je vijver.

Waarop letten bij kikkers in de vijver?
Om het kikkers naar de zin te maken, is de oever het belangrijkste aandachtspunt. Die moeten zacht aflopen, zodat de kikkers makkelijk in en vooral uit het water kunnen. Gebruik van insecticiden kan niet, en een zo natuurlijk mogelijke beplanting helpt om een juiste habitat te creëren.