Tuingasten

De wondere wereld van de vijver

   dec 27

Insecten bij de vijver

Heb je een vijver in de tuin? Dan weet je dat dit heel veel leven aan kan trekken. Zo kun je in de zomer kikkertjes aan de vijverrand hebben kwaken. En zullen veel vogels komen baden en drinken in het water in de tuin. Maar ook veel insecten zullen hun toevlucht zoeken tot de vijver. Bijvoorbeeld om eitjes te leggen, te paren of om voedsel te zoeken.

Vliegende diertjes
Een vijver trekt ook andere dieren aan, namelijk insecten. Water trekt altijd muggen aan, want deze kleine bloedzuigers leggen hun eieren op of nabij het water, bijvoorbeeld op een plompenblad. Maar water is ook een bron voor libelles en schaatsenrijders.

Wist je dat een vijver ook bijen, wespen en hommels aantrekt? Deze diertjes hebben water nodig voor hun nest en voor het maken van honing. Deze komen ze graag halen uit je vijver.

Functie
Deze dieren hebben natuurlijk allemaal een functie voor het ecosysteem van de vijver. Zo zijn muggen en schaatsenrijders weer voedsel voor de vissen – als je deze in de vijver hebt natuurlijk. Ook worden de bloemen en planten in en rondom de vijver bevrucht dankzij de wespen, hommels, libelles en bijen. Hoe meer leven rondom de vijver, des te gezonder het is.