Tuingasten

De wondere wereld van de vijver

   aug 21

Egels in de tuin

iStock_000002819754_Small (1)De egel als tuingast
Een egel is een leuke tuingast om te zien. Maar wist u ook dat egels heel veel lawaai kunnen maken? Als een egel door de tuin loopt, dat is vaak tijdens de schemering, ’s nachts en in de vroege ochtend, ritselt hij door de bladeren en maakt daarbij een snuivend geluid. De eerste keer dat je het geluid hoort vermoed je niet dat het door een egel komt.

Egels zijn nutttige dieren
Egels zijn een welkome tuinbezoeker omdat ze insecten uit uw tuin opeten. Ze eten slakken, kleine insecten en regenwormen.
U kunt de egels lokken door middel van kattenvoer. Daar zijn egels gek op. Ook zijn ze gek op speciale melk, die te koop is bij de dierenwinkel. Melk uit de supermarkt is niet gezond voor een egel.

Egel oppakken
Hebt u wel eens een egel van de onderkant bekeken? Het zijn schattige beestjes om te zien. De stekels aan de bovenkant verraden niet wat voor een leuk beestje er aan de onderkant zit. Om een egel van onderen te bekijken heb je een handdoek nodig. Als je de egel heel voorzichtig oppakt in de handdoek en dan omdraait, kun je zien hoe hij er van onderen uitziet. Neem een egel nooit mee naar binnen, want egels zitten onder de vlooien en teken. Minder fris dus om dat in huis te hebben.

Jonge egel vinden
Vind je een jonge egel, bel dan de dierenambulance, dan heeft het beestje de grootste kans om te overleven. Egels worden vooral in de zomer en de herfst gespot.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.