Tuingasten

De wondere wereld van de vijver

   jan 04

Tips voor vijver onderhoud

De vijver ligt, de vissen zwemmen rond nadat het milieu van de vijver dit toe liet en de planten staan in bloei. Dan hoef je nu alleen nog maar achterover te leunen om volop te genieten van je vijver… Maar vergeet niet dat de vijver ook onderhoud nodig heeft om mooi en gezond te blijven.

Alg verwijderen
Verwijder regelmatig alg, ook wanneer je algeneters in de vijver hebt of de vijver niet in direct zonlicht ligt, want er kan altijd alg ontstaan. Algen kun je met de hand verwijderen, bijvoorbeeld met huishoudhandschoenen aan. Vergeet daarbij niet de pomp en eventuele fonteintjes die in het water liggen te reinigen.

Verwijder bladeren
Er kan altijd van alles de tuin in waaien, dus ook in de vijver. Dit kan schadelijk zijn voor de bio cultuur in de vijver of de vissen, verwijder daarom troep meteen, ook bladeren. Gebruik hiervoor een schepnet.

Snoei of vervang planten
Veel vijverplanten zijn vaste planten, maar soms zijn ze gewoon aan vervanging toe. Let hier goed op, vooral bij een plantrijke vijver of na een strenge vorst. Ook kun je uitgegroeide vijverplanten gewoon snoeien. Vooral de planten die aan de rand staan kun je op deze manier mooi in vorm houden.

In ruste
In de winter is de vijver in rust en die rust moet je niet verstoren door ineens de vijver schoon te gaan maken. Voor de winter is het verstandig slib, dode bladeren en planten, de pompen en de filters goed schoon te maken en daarna te wachten met een nieuwe schoonmaak beurt tot in het voorjaar.

Helder & schoon
Wanneer je de vijver regelmatig onderhoud zal deze gezond, helder en schoon blijven. Hoe schoner de vijver, hoe beter vissen en planten groeien en hoe meer insecten en vogels je zal aantrekken.