Tuingasten

De wondere wereld van de vijver

   jan 04

Tips voor het aanleggen van een vijver

Stel: je wilt een vijver aanleggen in de achtertuin. Kun je dan zomaar beginnen met graven? Of zijn er zaken waar je aan moet denken voordat je aan een vijver begint? Jazeker zijn die er, want zoals alles wat met het aanleggen van je tuin te maken heeft, draait het aanleggen van een vijver ook om de juiste locatie, verzorging en natuurlijk keuzes.

Locatie
Wanneer je een vijver aanlegt in de tuin houdt er dan rekening mee dat onder invloed van zonlicht er veel algen in de vijver kunnen ontstaan. Aan de andere kant heeft de vijver voor de groei en ontwikkeling van planten en vissen wel zonlicht nodig. Het beste zonlicht is ochtendzon. Het beste kun je de vijver daarom aanleggen op de plek waar de zon alleen ’s morgens komt als je geen zin hebt om de hele zomer alg te vissen.

Keuze: vijverfolie of een plastic vijver
Wat voor een soort vijver wil je precies? Je kunt kiezen voor een voorgevormde vijver van plastic. Het voordeel is dat deze een vaste vorm heeft die je moet uitscheppen en minder snel scheurt. Je kunt ook kiezen voor een vijver met vijverfolie. Je hebt veel meer vrijheid om de vorm van je vijver te bepalen, maar je moet het op goede wijze aanleggen. Bij de vijverspecialist kunnen ze je daar het beste over adviseren.

De vijverpomp
Het is belangrijk om een goede vijverpomp te hebben. Er zijn verschillende soorten pompen zoals dompelpompen en aanzuigpompen. Bedenk vooraf goed welke pomp het beste bij je vijver past. Voor advies hierover kun je terecht bij een vijverspecialist in de buurt of op internet.

Maak het natuurlijk
De mooiste vijvers zien er natuurlijk uit. Gebruik daarom bij het vijver aanleggen natuurstenen om het plastic of de folie te camoufleren en maak gebruik van diverse vijverplanten. Werk ook de biobak (waar het water gefilterd wordt) zoveel mogelijk weg door deze te camoufleren, bijvoorbeeld door er iets voor te planten. Dit camoufleert niet alleen de bak, maar dempt ook het geluid ervan.