Tuingasten

De wondere wereld van de vijver

   dec 24

Soorten vijvers: voor ieder wat wils

Vijvers brengen leven in je tuin. Of je nu een grote tuin hebt, of juist een kleine er past altijd wel een vijver in. Daarom zijn er veel verschillende soorten vijvers: van rotsvijvers tot gemetselde vijvers. Bovendien kun je vijvers op verschillende manieren aanleggen.

Kant-en-klaar
Je kunt een kant-en-klare kunststof vijver kopen welke je alleen hoeft in te graven. Deze vijvers hebben een vaste vorm en er zijn vele vormen te kiezen. Van rond tot vierkant of juist in een druppel vorm. Het voordeel van zo’n voorgevormde vijver is dat je direct een goede vorm hebt, met verschillende lagen.

Vijverfolie
Ook kun je er voor kiezen de vijver helemaal zelf te ontwerpen door deze te uit te graven in de tuin. Als je de gewenste vorm hebt, leg je er een ondertapijt in en vijverfolie overheen, wat je vervolgens vast zet door aarde of stenen op de rand te leggen. Zet vijverfolie altijd goed vast en leg het niet te strak in te vorm, zodra er namelijk water in komt, zal de folie strak trekken. Bij te weinig speling zal de folie scheuren en kun je opnieuw beginnen. Het voordeel van een vijver met vijverfolie is dat je iedere vorm kunt creëren die jij wilt.

Gemetseld
Tegenwoordig zie je ook vaak vijvers die niet in de grond worden aangelegd maar gewoon op het terras worden gebouwd. Deze vijvers worden gemetseld en later gestuct. Voor het aanleggen van de vijver wordt vijverfolie gebruikt. Je kunt zelf verschillende dieptes en richels maken voor planten en verschillende vissen. Het leukste aan deze vijvers is dat je er een bankje om heen kunt maken of zelfs een leuk tuinsetje met verlichting rondom de vijver en bijpassende tuintafel lampen.

Advies
Welke vorm van aanleggen je ook kiest, laat je altijd goed adviseren over de mogelijkheden en wat erbij komt kijken wanneer je vissen in de vijver wilt laten zwemmen. Ook kunt u een goed advies krijgen welke planten zuurstof geven en welke alleen voor de sier zijn. Een vijver kun je helemaal inrichten naar je eigen smaak en natuurlijk zodat de vijver het pronkstuk van je tuin wordt.